Hogyan győzd le a szorongást és az aggódást?

Coaching, Önbizalom, Stressz, szorongás, Tudatosság

Ha meg szeretnéd változtatni a viselkedésedet, változtasd meg a hozzáállásodat! A hozzáállásod megváltoztatása kiválóan alkalmazható a negatív gondolatok, a szorongás és a stressz csökkentésére. Az alábbiakban azt is megtudhatod hogyan:

Koncentrálj arra, amit irányítani tudsz, ne arra, amit nem tudsz!

Arra fókuszálj, amit meg tudsz tenni, ne arra, amit nem!

Koncentrálj arra, amid van, ahelyett, amid nincs!

Koncentrálj a szükségleteidre, ne a vágyaidra!

Élj a jelenben, ne a jövőben!

Koncentrálj arra, amit irányítani tudsz, ne arra, amit nem!

A szorongás akkor tör ránk, amikor úgy érezzük, kevés az erőnk és kicsúszott a kezünkből az irányítás.

Ha a figyelmünket olyan dolgokra irányítjuk, amiket nem tudunk irányítani, elbizonytalanodunk, kiszolgáltatottnak érezzük magunkat és szorongani kezdünk. Ilyenkor nem vesszük figyelembe azokat a dolgokat, amiken tudunk változtatni, így elveszítjük az erőnket.

Olyan ez, mintha egy hatalmas sziklatömböt szeretnél elgörgetni az utadból, ahelyett, hogy megnéznéd, hogyan tudod kikerülni azt. Ha valami nem mozdul, hát nem mozdul. Miért szánnánk erre több energiát?

Ha erőfeszítésedet más irányba fordítod, valódi változást érhetsz el. Nézd hát meg, hova fordítsd a figyelmedet. Mindig van választás.

Sokszor semmi mást nem tudsz irányítani, csak saját magadat. Azt viszont igen. És ez éppen elég ahhoz, hogy segíts magadnak kimászni bármilyen nehéz helyzetből is. Sokszor a külső körülményeiden egyáltalán nem áll módodban változtatni, de a hozzáállásodon igen.

Arra koncentrálj, amit meg tudsz tenni, ne arra, amit nem!

A szorongás legtöbbször elvont, képzeletbeli gondolatok miatt tör ránk. A „mi lesz, ha”… gondolatmenet okozza. Aki így él, úgy érezheti, minden hatalmától megfosztva él, és képtelen irányítani az életét.

Az esetek többségében, ha ránk tör a félelem, akkor az úgy lebénít, hogy képtelenek vagyunk cselekedni. De ha megérted, hogy a jövőn való aggódás csupán a képzelet játéka, semmi köze a valósághoz, akkor felismerheted, hogy tudod befolyásolni a történéseket.  

A cselekvés kijózanít, világossá teszi a helyzetet és újra aktív szereplőjévé válsz általa. A cselekvés által te irányítod az életed. Ha nem a cselekvésre összpontosítasz, hanem arra, hogy mit nem lehet tenni, akkor csalódottá válsz. Ilyenkor elzárod magad a lehetséges megoldásoktól.

Ha nehézségbe vagy akadályba ütközöl, tedd fel magadnak a kérdést: Mit tehetnék ebben a helyzetben? Milyen új lehetőséget hoz ez számomra?

Arra koncentrálj, amid van, ne arra, amid nincs!

Ha arra fókuszálsz, amid van, azáltal pozitívabban és egészségesebben tudsz értékelni egy adott helyzetet.

Milyen erőforrások állnak a rendelkezésedre? Mi az, ami jól működik? Mi az, amiért jelenleg hálás lehetsz? Ezek a kérdések felkészítenek, hogy vedd észre a megoldásokat és az új lehetőségeket.

Fókuszálj a jelenre!

A szorongás valahol máshol létezik.

Vagy a jövő miatt aggódsz, vagy a múlton rágódsz, ami már megtörtént, vagyis olyan dolgokon, amiket nem irányíthatsz (lsd. első attitűd).

Ezzel szemben az aktív cselekvés és a tudatos figyelem a jelenhez, az itt és most-hoz tartozik. Irányítsd tudatosan a figyelmedet arra, ami éppen most történik, ezzel csökkentve a túlagyalást.

Ne sajnálkozz a rég elmúlt pillanatok miatt, inkább értékeld az éppen most zajló vadonatúj élményt! Ne aggódj egy potenciális jövőn, mert az soha nem következik be, miközben a jelen pillanat az egyetlen valóság.

Fókuszálj arra, amire szükséged van, ne arra, amire vágysz!

A nem szorongásos gondolkodásmódban van valami őszinte egyszerűség.

A belső személyes narratíváinkkal és belső monológjainkkal olyan bonyolult lehetőségeket tudunk teremteni, amelynek vajmi kevés köze van a valósághoz.

Félreértjük, mi az, ami a boldogságunkhoz valóban szükséges, és mi az, – ami kellemes ugyan – , de választható extra.

Ha nem a vágyakra, hanem a szükségletekre koncentrálsz, az segít a dolgok mélyére hatolni és így azt tudod az első helyre tenni, ami végsősoron fontos.

Sokkal kevesebb stresszt okoz, ha a valóban lényeges dolgokra fókuszálsz és elengeded mindazt, ami nem lényeges. Ha sikerül felismerned, hogy valami nem lényeges számodra, csupán egy vágy, sokkal könnyebben el tudod engedni és tovább tudsz lépni a számodra fontosabb dolgok felé.

Kulcskompetenciák:

Alkalmazkodóképesség, összpontosítás, rugalmas ellenállóképesség, ítélkezés nélküli nyugodt tudatosság, érzelmek elfogadásának képessége.

Gyakorlatok:

  1. kérdés: Van bármilyen befolyásom erre a történésre?        Igen     Nem
  2. Ha igen: Mit tehetek, hogy jobbá tegyem?
  3. Ha nem: Meg tudom engedni magamnak, hogy elengedem?         Igen     Nem   
  4. Ha nem: Mit tehetek, hogy jobbá tegyem?
  5. Milyen eszközök, képességek vannak ehhez már a birtokomban?
  6. Mi az ami már most jól működik?
  7. Mire van még szükségem?
  8. Mit tudok megtenni már most ennek érdekében?

Forrás: Nick Trenton: Ne agyald túl

Ha a fent leírt módszerek alkalmazásához segítségre van szükséged, jelentkezz be hozzám egy első díjmentes konzultációra! https://9elet.hu/#kapcsolat