Válaszd a boldogságot!

Mindfulness, Tudatos boldogság

A boldogság mindig választás kérdése. Akkor is, ha az élet nem osztott nyerő lapokat. Mert a sorsodat nem, de a hozzáállásodat bármikor meg tudod választani.

Ha elmesélném neked az életem, talán sajnálnál, nem tudhatom. De abban biztos vagyok, hogy nem szívesen cserélnél velem.

Bevallom, sokáig lettem volna bárki bőrében, – akárkiében -, csak a sajátomban nem. Nagyon nem szerettem. De mivel nincs varázspálcám, így nem tudom egyetlenegy suhintással átvarázsolni az életem. Két lehetőségem maradt: vagy beletörődöm, hogy “ezt dobta a gép”, és a boldogtalan áldozat szerepét játszom tovább, vagy a boldogságot választom. Én a boldogságra mondtam igent.

Rájöttem, hogy a fent említett „átvarázsolós” módszer sehogy sem működik, mert az életemet sem kicserélni, sem megváltoztatni nem tudom.

Egy valamit azonban tehetek- ha már a boldogságot választottam, (és ehhez most már ragaszkodom), hogy a hozzáállásomat, a nézőpontomat változtatom meg.

Mert vannak dolgok, amik nem rajtam múlnak. Ez tény. De az, hogy én ezekről a dolgokról hogyan gondolkodom, az viszont már nagyon is rajtam múlik. És nem is kell azonnal mindent gyökerestől megváltoztatni. Az ilyen drasztikus váltások azért nem működnek, mert félünk a változástól. Így vagyunk kódolva. És igen, minden, mindig változik, de egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora az a változás, amit jól kezelünk.

Drasztikus változás

Sok drámai változás volt az életemben, olyan, amikor sarkából fordult ki a világ.

Ennek ellenére vagy éppen ezért, azt vallom, könnyebb alkalmazkodni az apró változásokhoz. Ezért nagyon jól beválik és rendkívül hasznos taktika, ha elhatározom: a boldogságot választom a szenvedés helyett.

Egyszerűen nem vagyok hajlandó újra és újra feltenni a régi lemezt és a múltban megtörtént dolgokon sajnálkozni. Nem vagyok hajlandó rettegni attól sem, hogy mit hoz a jövő számomra. Úgysem tudom egészen pontosan megjósolni. Csak találgatnék, kitalált forgatókönyveken agyalnék, aminek, – valljuk be -, semmi köze a valósághoz. Akkor meg mi értelme van?

Ha kizártam a múltat és a jövőutazást is, akkor nem marad más, csak a jelen.

A most, amiben éppen vagyunk. A mostban van hatalmam eldönteni, hogy a boldogságot vagy a szenvedést választom. Egyszerű, de nem könnyű. Tudatosnak kell lennem hozzá. Minden pillanatban észrevenni a jót, a szépet, a boldogságot.

Még a rossznak ítélt dolgoknak is vannak jó oldalai. Mert semmi sem jó vagy rossz, fekete vagy fehér, hanem minden ugyanannak a számegyenesnek a két pontja. Az ítéletet, a címkét már mi tesszük hozzá.  És ha már így van, miért ne tehetnénk rá másikat? Valami jobbat.

Kezdetben úgy érezheted, hogy nehezen megy, ezért érdemes kicsiben kipróbálni. Apró pillanatokban meglátni a szépet, a jót. Egy mosolyban, egy kávéban, egy naplementében, egy zenében. Bármiben. Csak kezdd el! Ha eleinte segítségre van szükséged, töltsd le a boldogságnaplómat és vezesd egy hónapon keresztül.

Utána már napló nélkül is menni fog, mert a boldogság választás. Az én választásom, de bármikor lehet a Tiéd is.

Ha szeretnéd, hogy kísérőd legyek ebben, akkor választ a Tudatos boldogság programomat:-)

Itt: https://9elet.hu/tudatos_boldogsag/