Legyél rózsalugas

Mindfulness, Tudatos boldogság

Sokáig nem értettem, miért van az, hogy nagy célokat tűzünk ki magunk elé, tervezünk, elszánt elhatározással nekivágunk, majd az esetek nagy többségében mégsem jön össze a dolog.

Ennek oka a legtöbb esetben, hogy elbizonytalanodunk és feladjuk, már az elején. Vagy a közepén. De az is lehet, hogy a vége előtt egy kicsivel fáradunk bele…

A fenti leírás a sikert egy elérendő feladatnak tekinti: “el kell jutnom A-ból B-be”. A végeredmény egyébként tényleg így fest. A lényeg mégsem a B elérésén van, hanem azon az időnként egyenes, de sokkal többször kacskaringós úton, ami a kettő között vezet. Régóta ismerem az idézetet, hogy „A cél maga az út.”, de sokáig nem értettem.  

Azóta kezdek ráérezni a mélyebb jelentésére, amióta a tudatosság segítségével mindinkább a jelen pillanatban élek. 

Minden változás – még a világrengető hatalmas változások is – kicsiben kezdődnek, egyetlen apró gondolattal, ami felvillan valaki agyában. Olyasmi ez, mint amikor megjelenik egy apró magocska a földben, ami csírázni kezd és fejlődik napról napra láthatatlanul a föld alatt. Titokban, csendben születik, úgy, hogy sokáig senki nem tud róla. 

Amikor kikel, elszántan tör elő, de nem fél. Nem tántorítja el saját apró és gyenge mivolta. Nem sző nagyszabású terveket sem, nem vágyakozik arra, hogy minél nagyobb, erősebb és szebb legyen. Csak csendben növekszik, türelmesen. Idővel szárba szökken, leveleket növeszt és virágot hajt. Teszi ezt úgy, hogy nem törődik vele, tetszik-e másoknak. Csak van. Itt és most. Akkor is, amikor megcsodálják és akkor is, amikor nem vesznek róla tudomást.

És egy nap, amikor már hatalmas rózsalugassá fejlődik, ami árnyékot ad egy gyönyörű kertben, akkor már csodálják. Beszívják az illatát és megpihennek az árnyéka alatt. Közben senkinek meg sem fordul a fejében, hogy néhány évvel ezelőtt egy láthatatlan magocska volt csupán a föld alatt. Csak a virágzó rózsalugast látják.

Ha szeretnél létrehozni valami nagyszerű dolgot, amire majd rácsodálkoznak az emberek, jusson eszedbe az apró mag, amiből a szépen gondozott rózsalugas született. 

Egyetlen gondolattal kezdődik a megvalósítás. 

És minden pillanatban csak egy következő gondolatot, lépést, tettet kell hozzátenni. Apró, mások számára, sőt, talán önmagad számára is láthatatlan lépéseket. Ahogy a rózsának is időre van szüksége, a te terved szárba szökkenésének is. Addig pedig gondoznod kell, sőt, még utána is, lehetőleg örömet találva ebben a folyamatban. A lépéseket akkor tudod könnyedén megtenni, ha a jelenre figyelsz és nem a jövőt vizslatod. Ha csak a jövőbeli nagy célt látod, a feladat hatalmasnak fog tűnni, te pedig annak tükrében kicsinek fogod érezni magad. A félelmek pedig hamar kifogják a jó szelet a vitorlából.

De ha mindig a jelenben élsz, csak a most pillanata létezik számodra és arra koncentrálsz, eljön az a pillanat, amikor észreveszed, hogy rózsalugas vagy.  🌹

Ha szeretnél változtatni a jövődön, célokat kitűzni, megvalósítani, önbizalmadat megerősíteni, válaszd az Önbizalommal a vágyott élet felé munkafüzetet, amivel önállóan, a saját tempódban fejlesztheted a életbátorságodat! https://9elet.hu/onbizalom_epites/

Ha pedig szeretnél szakmai támogatást, kérj időpontot egy ingyenes első konzultációra! https://9elet.hu/onbizalom_epites/